Official Social Media Pages: Facebook | Ιnstagram | YouTube | Τwitter | TikTok

Μπέιζμπολ, πούρα και χάντμπολ

| Παγκόσμιο Νέων 2023

Στην ερώτηση τι γνωρίζετε για τον αθλητισμό στην Κούβα, οι πιο δημοφιλείς – μονολεκτικές – απαντήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν με βασικές γνώσεις των σπορ θα ήταν Σοτομαγιόρ, Πεντρόσo, μπέιζμπολ, μποξ, βόλεϊ, ακόμα και… πούρα – απαραίτητο «συνοδευτικό» της κατάκτησης ενός τίτλου.

Δύσκολα, όμως, θα σκεφτόταν κάποιος να μιλήσει για χάντμπολ.

Ωστόσο, η Κούβα έχει τη δική της ιστορία στο σπορ που κάθε άλλο παρά βραχύβια είναι και μετρά αρκετές επιτυχίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Και στο νησί «όπου η εύφορη γη είναι άφθονη», όπως θεωρείται ότι είναι μια από τις έννοιες της λέξης Κούβα, εξίσου άφθονο είναι και το αθλητικό ταλέντο στο χάντμπολ. Ίσως όχι στον βαθμό άλλων πιο προηγμένων – στο άθλημα – χωρών, σίγουρα όμως αρκετό για να φέρει την Κούβα σε διεθνές επίπεδο στην 8η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1999 στην Αίγυπτο, στη συμμετοχή (11η θέση) στους Ολυμπιακούς του 1980 και του 2000 αλλά κυρίως στις σερί κατακτήσεις από το 1980 έσω το 1998 του τίτλου στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα, όπου ήταν 2η το 2000, 3η το 2008 και 4η το 2010.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ21 που μετέχει στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα, η Εθνική ομάδα της Κούβας δεν έχει έρθει φιλοδοξώντας κάποια μεγάλη διάκριση.

Ο JuenRubenCondeRuyol, αρχηγός της αποστολής στην Ελλάδα τονίζει πως στην Αίγυπτο για πρώτη φορά η Κούβα αισθάνθηκε πως είναι στον χάρτη του αθλήματος. «Το άθλημα καλλιεργείται σχεδόν 50 χρόνια και υπάρχουν ομάδες σε όλες τις κατηγορίες και σε όλες τις βασικές πόλεις».

Στην πρώτη συμμετοχή της Κούβας σε Παγκόσμιο Κ21 ο CondeRuyol είναι ξεκάθαρος: «Δεν προσβλέπουμε σε άμεσα αποτελέσματα. Να βγουν μεγάλοι παίκτες. Είναι η πρώτη συμμετοχή μας σε ένα πρωτάθλημα τέτοιου επιπέδου και ειδικά εκτός των συνόρων. Δεν έχουμε τέτοια εμπειρία. Αλλά βλέπουμε  πως υπάρχουν ταλέντα οπότε ευελπιστούμε και επενδύουμε σε αυτό, να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερους καλούς παίκτες».

Μπορεί λοιπόν, αυτή την περίοδο η Κούβα να μην έχει παίκτες παγκοσμίου επιπέδου, αλλά σίγουρα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα της.

Άλλωστε, μια γρήγορα αναζήτηση στο διαδίκτυο δίνει σχεδόν 40 αθλητές και αθλήτριες του χάντμπολ που έχουν διαγράψει τη δική τους φωτεινή πορεία στο σπορ, με προεξέχοντες τον Ρομπέρτο Ντουραρόνα (270 και 700 γκολ συμμετοχές με την Κούβα, αλλά και 61 συμμετοχές και 202 τέρματα με την Εθνική Ισλανδίας και καριέρα στη Μπουντεσλίγκα με τη Βέτσλαρ) και τον Κάρλος Πέρες (171 συμμετοχές με την Κούβα και πάνω από 600 γκολ, 55 συμμετοχές και 274 γκολ με την εθνική Ουγγαρίας, ενώ με τη φανέλα της Βέζπρεμ ήταν φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2002 και πανηγύρισε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 2008).

Για την Κούβα, λοιπόν, μπορεί τα πούρα και το μπέιζμπολ να αποτελούν δύο από τα σήματα κατατεθέν της, όμως το χάντμπολ έχει τη δική του ιστορία που προς το παρόν, λίγο καιρό… ξαποσταίνει.

 


e-genius.gr ...intelligent web software