Official Social Media Pages: Facebook | Ιnstagram | YouTube | Τwitter | TikTok

Η συνέντευξη Τύπου του Παγκοσμίου Νέων (Α΄μέρος)

| Παγκόσμιο Νέων 2023

Tην επίσημη συνέντευξη Τύπου/ Media Day του 24ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων (Κ21) 2023, διοργάνωσαν στο κλειστό γυμναστήριο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη "Μελίνα Μερκούρη"η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος και η Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΟΧΕ, της Οργανωτικής Επιτροπής, της Δημοτικής Αρχής, των χορηγών-υποστηρικτών, ο ομοσπονδιακός προπονητής και όλοι οι διεθνείς αθλητές.
Παράλληλα παρουσιάστηκε και η εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος, με την οποία θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος ΟΧΕ):
«Αρχικά να σας καλοσωρίσω όλους και ειδικότερα τους δημοσιογράφους που κάνατε τον κόπο να καλύψετε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Θέλω να ξεκινήσω με μία αναδρομή που αφορά την συγκεκριμένη διοργάνωση. Θυμίζω σε όλους όσους παρακολουθείτε το άθλημα μας και γενικά τα διεθνή αθλητικά γεγονότα, ότι το 2017 διεκδικήσαμε στο κογκρέσο που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας και πήραμε, μετά από μεγάλη μάχη 6-7 χωρών και ψηφοφορία που διεξήχθη ανάμεσα σε 180 χώρες, το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων (Κ19) αυτής της ηλικίας. Όμως ήρθε η ο κορονοϊός και το πρωτάθλημα αυτό ματαιώθηκε με απόφαση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Έγινε μία σοβαρή προσπάθεια μετά απ’ αυτό, για να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτή την ηλικία, στους τότε έφηβους να δοκιμάσουν την τύχη τους ως νέοι σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Μετά από πολλές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις δέχτηκε η γερμανική Ομοσπονδία, η οποία είχε ήδη πάρει τη διοργάνωση του παγκόσμιου Νέων 2023 να συνδιοργανώνουμε το παγκόσμιο αυτό πρωτάθλημα. Το αποδέχτηκε και η παγκόσμια Ομοσπονδία μετά από συνομιλίες και διαπραγματεύσεις και το καλοκαίρι του 2021 πήραμε την πρώτη έγκριση έτσι ώστε να μπούμε στη διαδικασία υλοποίησης και υπογραφή συμβολαίου.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, τα διαδικαστικά θα σας τα πουν από την οργανωτική επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κύριος Κώστας Σταματιάδης και συμμετέχουν ο κ. Φραγκίσκος Ζαλώνης και ο γιατρός των Εθνικών ομάδων κ. Κώστας Μαναβής, όσο και ο διευθυντής της διοργάνωσης κ. Παναγιώτης Τραϊκόγλου που είναι παρών.
Δυο κουβέντες να πω για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Το ένα σκέλος αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, οι οποίες ήταν τόσο οργανωτικές όσο και οικονομικές, ελπίζουμε μετά εκλογές να έχουμε την βοήθεια της πολιτείας για να κλείσουμε τις εκκρεμότητες και το δεύτερο σκέλος είναι το κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης από το οποίο βρήκαμε ειλικρινή συμπαραστάτη ένα σοβαρό Δήμαρχο, τον κ. Ιωακειμίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έσκυψε στα προβλήματα μας ειδικά στα όρια του Δήμου και μας βοήθησε με σημαντικές παρεμβάσεις του στα κομμάτια τα οργανωτικά.
Τέλος θέλω να ευχηθώ από την καρδιά μου καλή επιτυχία στα παιδιά της εθνικής, κάποια παιδιά είναι μαζί από το 2016-2017 από την ηλικία των παίδων.
Θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσπάθεια που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρω τις δυσκολίες ένας αθλητής να κάνει καριέρα στο χάντμπολ και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Επίσης θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους προπονητές στο Νίκο Γεωργιάδη, τον Γιάννη Πηλαλίδη, στο Γιώργο Μαστρογιάννη, στον Μπάμπη Προδρομίδη, στο γυμναστή μας τον Γιώργο Χρυφάση. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε ως εδώ δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά εύχομαι τα αποτελέσματα να δικαιώσουν, τόσο αυτούς όσο και τους αθλητές και επιτέλους να πάρει η χώρα μας αυτό που της λείπει».

Σε ερώτηση για τα οικονομικά δεδομένα της διοργάνωσης, ο Πρόεδρος της ΟΧΕ απάντησε:
«Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι το οικονομικό μάνατζμεντ της διοργάνωσης έχει συμφωνηθεί και ανήκει στους Γερμανούς. Αυτό έχουν την κεντρική οικονομική διαχείριση γιατί ήταν αυτοί που πρώτοι είχαν αναλάβει την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Υπάρχουν κόστη τα οποία πρέπει να αναλάβει η διοργανώτρια αρχή εδώ στη χώρα μας και αφορούν την Ελλάδα και αυτό αφορά το σεμινάριο των διαιτητών που θα γίνει 3 μέρες στο Λουτράκι που είναι πάνω από 100 άτομα. Είναι όλοι οι διεθνείς παρατηρητές- διαιτητές που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά και στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Το σεμινάριο που θα έχουμε για τα στατιστικά, για θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των αγώνων ψηφιακά και όλα τα υπόλοιπα τα οποία ήδη ξεκινάν από αύριο πρωί εδώ στην Αθήνα. Αυτά είναι κόστη που αναλαμβάνουμε εμείς μαζί με όποια κόστη προκύψουν από τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στα γήπεδα καθώς είναι πολλές. Τα γήπεδα αυτά χτίστηκαν για άλλο λόγο κι εμείς τα χρησιμοποιούμε για άλλον. Τις ημερήσιες πληρωμές των διαιτητών, παρατηρητών και των υπολοίπων. Είναι επαγγελματίες και το ποσό που πληρώνονται καθορίζεται από την παγκόσμια Ομοσπονδία αλλά το καταβάλουμε εμείς. Η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας και τα φιλικά που προγραμματίστηκαν. Οι μεταφορές και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και οι επαγγελματίες που πληρώνονται για τη διοργάνωση. Αυτό που η ελληνική Ομοσπονδία θα εισπράξει μέσω των Γερμανών, αφαιρουμένων αυτών που σας είπα πριν είναι η συμμετοχή των ομάδων για την διαμονή έως 22 άτομα. Επίσης αν υπάρχουν έσοδα από χορηγίες και κρατική επιχορήγηση. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε κρατική επιχορήγηση δεν υπάρχει ούτε ευρώ, ενώ από τους χορηγούς μας είναι χορηγοί που συνεργαζόμαστε χρόνια και μας παρέχουν βοήθεια σε είδος».

Γιώργος Ιωακειμίδης (Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη):
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ομοσπονδία που επέλεξε το Δήμο μας. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε, ό,τι και αν αυτό σήμαινε για μας. Είναι ένα γήπεδο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995, όταν πρωτοεκλέχθηκα και εγώ ως δήμαρχος. Εδώ έχει γίνει ένα τουρνουά “Ακρόπολις” στο μποξ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιήθηκε ως γήπεδο του βόλεϊ. Δεν θέλαμε να μεγαλώσουμε τη χωρητικότητα του γηπέδου. Είχαμε τη δυνατότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες να γίνει 5.000 θέσεων που ήταν τότε το πλαφόν για να λειτουργούν τα γήπεδα, διότι σκεφτόμασταν απλά την επόμενη μέρα. Πράγμα που δεν σκέφτονται συνήθως οι Δήμαρχοι. Φτιάξαμε γήπεδα 5.000 θέσεων και πάνω και μετά δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε. Είναι λοιπόν ένα γήπεδο κοντά στις 2.000 θέσεις και μπορεί να λειτουργήσει για πολλά γεγονότα. Προσπαθούμε να το συντηρούμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η αυτοδιοίκηση να παρέχει χώρους στις Εθνικές ομάδες κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από τις ομοσπονδίες και με αυτή την έννοια κάθε Δήμαρχος σκέφτεται το γιατί. Όμως όταν έχεις τέτοια γεγονότα δεν μπορείς να πεις όχι. Και νομίζω ότι πραγματικά η σχέση ήταν πολύ κοντινή, αυτή που αναπτύχθηκε σε εμάς και την Ομοσπονδία του χάντμπολ και με πολλή χαρά περιμένουμε να ξαναγίνει. Έλεγα πριν στα παιδιά ότι όλοι οι αθλητές πρέπει να είμαστε και να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται και με αυτή την έννοια τους εύχομαι ολόψυχα, όπως και όλη η πόλη, κάθε επιτυχία και θα βοηθήσουμε σε όποιο βαθμό μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια ώστε να έχει όσο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Κώστας Σταματιάδης (Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής):
«Σας καλωσορίζω στη ζεστή παρέα μας και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και την στήριξή σας.
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω λίγο διαφορετικά με την έννοια ότι τις δυο προηγούμενες ημέρες είχαμε ένα πολύ δυστυχές συμβάν στο οποίο χαθήκανε ανθρώπινες ζωές. Και μπροστά στις ανθρώπινες ζωές δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα γεγονότα πάνε περίπατο στην κυριολεξία. Μακάρι να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί ο ανθρώπινος πόνος ξεπερνάει τα πάντα και η απώλεια ζωών είναι πάνω από όλα. Συλλυπητήρια στις οικογένειες.
Εμείς παρόλο που σαν Ομοσπονδία και σαν άθλημα είμαστε από αυτούς που έχουν υποστεί… αθλητικό διωγμό τα τελευταία 40 χρόνια όσον αφορά το κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων, γιατί ξέρετε δυστυχώς το χάντμπολ είναι το μεγαλύτερο άθλημα σε διαστάσεις που παίζεται σε κλειστό χώρο και στην Ελλάδα μπορεί να μπει μόνο στο 30% των κλειστών γυμναστηρίων. Άρα λοιπόν έχουμε τεράστιο πρόβλημα όπως και να χει στο να παίζεται το άθλημα, πόσο μάλλον όταν ερχόμαστε να διεκδικήσουμε τέτοιες διοργανώσεις, όπου στο τέλος της ημέρας οι εγκαταστάσεις που μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε, είναι πάρα πολύ περιορισμένες, δεν θα πω στα δάχτυλα του ενός χεριού αλλά, πάντως είναι πάρα πολύ λίγες και περιορίζονται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και σπανίως σε γήπεδα όπως το γήπεδο του φίλου μας του Δημάρχου ο οποίος μας αγκάλιασε από την αρχή και τον ευχαριστούμε πολύ.
Έκανα αυτή την εισαγωγή γιατί εδώ θα πρέπει εκτός από τον δήμαρχο να ευχαριστήσουμε όχι το κράτος η κάποιον άλλο δήμο αλλά και δυο σωματεία τα οποία επίσης μας έτειναν χέρι φιλίας και μας βοήθησαν πολύ για την στέγαση των δύο γεγονότων, όπως είναι στην περίπτωση του Μελίνα Μερκούρη ο Ολυμπιακός και βέβαια η ΑΕΚ στο μπάσκετ στα Άνω Λιόσια.
Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε στη διοργάνωση, γιατί είναι πολύ διαφορετικό να κάνεις μία διοργάνωση μόνος σου και εντελώς διαφορετικό να είσαι συνδιοργανωτής.
Και μάλιστα με μία χώρα τόσο προηγμένη αθλητικά στα πάντα όπως είναι η Γερμανία. Η Γερμανία δεν έχει τα ίδια προβλήματα όπως εμείς. Αυτοί τα έχουν όλα λυμένα.
Το τρίτο θέμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε είναι το οικονομικό. Διότι όταν υπάρχει στη χώρα ζήτημα εκλογών δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει, να σου υπογράψει μια επιχορήγηση η να σε βοηθήσει στη διοργάνωση.
Παρόλα αυτά επειδή είμαστε φανατικοί εραστές του αθλήματος και μπροστά στο μεράκι και την αγάπη δεν βάζουμε τίποτα άλλο, το παλεύουμε και πιστεύω ότι θα κάνουμε μια καλή διοργάνωση. Διότι και το επιτελείο που έχουμε, οι συνεργάτες μας είναι εξαιρετικοί και ο καθένας καλύτερος στο είδος του.
Όπως είναι ο διευθυντής της διοργάνωσης Παναγιώτης Τραικόγλου, και όλα τα παιδιά που ασχολούνται από την Ομοσπονδία καθώς και οι εξωτερικοί συνεργάτες.
Εύχομαι να γίνουν καλοί αγώνες χωρίς τραυματισμούς και λίγο παραπάνω καλή επιτυχία στην δική μας ομάδα που είναι και το ζητούμενο αυτής της διοργάνωσης και όλοι προσπαθούμε και μπήκαμε σε τέτοια διαδικασία ακριβώς για αυτά τα παιδιά και τους προπονητές τους, για να πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον από εδώ και πέρα».

Παναγιώτης Τραϊκόγλου (Διευθυντής διοργάνωσης):
«Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο που έχει σταθεί κοντά μας όπως ευχαριστώ και όλους όσοι έχουν βοηθήσει για τη διοργάνωση και σε αυτό το δύσκολο έργο. Θέλω να σταθώ στα παιδιά των εγκαταστάσεων που βοήθησαν από την πρώτη μέρα όπως είναι ο Αλέκος και ο Γιάννης. Έχουν δώσει τα πάντα εδώ μέσα για να μας βοηθήσουν, διότι το γήπεδο αυτό δεν είναι 5.000 θέσεων, έχει άλλες προδιαγραφές και έπρεπε να το προσαρμόσουμε και να βρούμε τους χώρους που απαιτούνται βάσει προδιαγραφών για ένα τέτοιο πολύ μεγάλο γεγονός. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, όποια αλλαγή μπορούσε να γίνει, προσαρμόσαμε τις ροές μας και τις διαδικασίες όλες για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και για αυτό ευχαριστώ όλους και τον Αντιδήμαρχο κ. Χατζηπαυλίδη που σε κάθε τηλέφωνό μας έλυνε τα προβλήματά μας
Στο οργανωτικό κομμάτι, είμαστε πλέον σε αγώνες, ήδη οι αγώνες τρέχουν, οι ομάδες είναι στην Ελλάδα κάνουν προπονήσεις χρησιμοποιούν τα γυμναστήρια και τα προπονητήρια και τους αγωνιστικούς χώρους και είμαστε στα τελειώματα. Βεβαίως, υπήρξαν καθυστερήσεις, είτε γιατί υπάρχει έλλειψη πόρων, είτε έλλειψη κάποιων ανθρώπων, αλλά αυτοί που υπάρχουν τρέχουν φιλότιμα για να δώσουν λύσεις σε όλες τις ανάγκες. Έχουμε 16 ομάδες που συμμετέχουν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Βεβαίως, όλοι μας θέλουμε και ελπίζουμε και με την καρδιάς μας θα βοηθήσουμε να προκριθεί η Εθνική μας στα προημιτελικά και να πάει στη Γερμανία. Με το σύστημα που υπάρχει θα φύγουν τέσσερις ομάδες στις 27 Ιουνίου. Δηλαδή μέχρι στις 26 Ιουνίου έχουμε αγώνες και στις δύο καταστάσεις. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις ανάγκες των ομάδων είτε είναι μεταφορές γιατί η διαμονή, είτε είναι η σίτιση και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη υπάρχει και η τεχνολογία βέβαια. Σε τέτοιο πρωτάθλημα, το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, με τα νέα παιδιά που είναι η επόμενη γενιά αυτή που θα πλαισιώσει τις μεγάλες ομάδες σε όλο τον κόσμο, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι και πόσο τα φώτα είναι πάνω μας.
Έχουμε αναλάβει και κάτι άλλο, ένα τριήμερο πριν τους αγώνες για τα προπαρασκευαστικά μίτινγκ, τις συναντήσεις δηλαδή που θα κάνουν όλοι οι επίσημοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας και αυτοί της Γερμανίας και αυτοί της Ελλάδος που θα πάρουν μέρος στους αγώνες. Θα συναντηθούν στο Λουτράκι για να δώσουν κατευθύνσεις, να κάνουν την εκπαίδευσή τους και μετά στις 19 Ιουνίου θα φύγουν οι μισοί για τη Γερμανία και το Βερολίνο ώστε να ξεκινήσει εκεί το πρωτάθλημα στις 20 Ιουνίου, όπως θα ξεκινήσει εδώ την ίδια μέρα. Οπότε στις 19 Ιουνίου θα μετακινηθούν από το Λουτράκι στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί και η άφιξη των αποστολών στην Αθήνα, γιατί δεν έρχονται όλες οι αποστολές μαζί, κάποιες έρχονται νωρίτερα για να προετοιμαστούν, να προσαρμοστούν και να ξεπεράσουν το τζετ λαγκ.
Στις 20 Ιουνίου, λοιπόν, ελπίζουμε να ξεκινήσουμε χωρίς προβλήματα και θα τελειώσουμε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, την οποία μας δώσατε Δήμαρχε να τρέξουμε και στην πόλη σας, και να ολοκληρώσουμε ένα δεύτερο σκέλος. Γιατί ερχόμαστε ήδη από αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπιτς Χάντμπολ πέρυσι και δεν έχουμε σταματήσει καθόλου. Θέλουμε λοιπόν να τελειώσουμε με επιτυχία και αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
Εύχομαι καλή επιτυχία στα παιδιά και ελπίζω να είστε κοντά μας».

 



e-genius.gr ...intelligent web software