Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ζοέλ Ντεπλάνκ στον προεδρικό θώκο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Χάντμπολ (2008-2020), η χώρα του κατέκτησε δύο ολυμπιακούς τίτλους, τέσσερις παγκόσμιους και δύο ευρωπαϊκούς.
Από το Νοέμβριο του 2017 αποτελεί τον Α' Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ενώ έχει θητεύσει σε πλείστους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, όπως την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».
Επομένως η γνώμη του Ζοέλ Ντεπλάνκ, ενός παράγοντα με την τεράστια εμπειρία σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης του αθλητισμού έχει βαρύνουσα σημασία. Γι’ αυτό και τον αναζητήσαμε στο πέσιμο της αυλαίας του 24ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων (όσον αφορά το ελληνικό κομμάτι), προκειμένου να αποσπάσουμε τη γνώμη του για τη διοργάνωση, αλλά και θέματα που αφορούν το ελληνικό και το διεθνές χάντμπολ.
Πρώτα από όλα του ζητήσαμε να σχολιάσει το επίπεδο των υπηρεσιών που παρείχε η ελληνική οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και ιδού τι μας απάντησε:
«Έχω έρθει αρκετές φορές στη χώρα σας, επομένως έχω άποψη για τις δυνατότητες των Ελλήνων. Στη Διεθνή Ομοσπονδία γνωρίζαμε από την αρχή ότι το όλο εγχείρημα ήταν δύσκολο, αφού για πρώτη φορά μετείχαν 32 ομάδες.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα, γιατί στην αρχή, τις πρώτες δύο μέρες υπήρχαν τομείς που χρειαζόντουσαν βελτίωση, στη συνέχεια όμως όλα ήταν τέλεια και στο φινάλε το πρόσημο είναι θετικό.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους χαμογελαστούς που έχουν διάθεση να βρουν λύσεις κι αυτό ακριβώς συνέβη εδώ στην Αθήνα».
Ο κ. Ντεπλάνκυπερασπίστηκε το σύστημα των 32 εθνικών ομάδων που εισήγαγε η IHF, καθώς όπως τονίζει, βοηθά περισσότερες χώρες να αναπτυχθούν:
«Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τις χώρες που καλλιεργούν το χάντμπολ. Για παράδειγμα στην Ελλάδα διοργανώσατε για δεύτερη φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα των νέων και έχετε φιλοξενήσει κι άλλα μεγάλα γεγονότα.
Υπάρχουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο που αγαπούν το άθλημα, αναλαμβάνουν πρωταθλήματα και μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο μεγάλος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το χάντμπολ και σε χώρες πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος και εκτός Ευρώπης.
Γνωρίζουμε ότι ένα πρωτάθλημα με 32 ομάδες είναι πολύ πιο απαιτητικό, καθώς χρειάζονται περισσότερα γήπεδα, πρέπει να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι και υπάρχουν περισσότερα δεδομένα που πρέπει αν ληφθούν υπόψιν, ωστόσο θεωρώ ότι αν θέλουμε να αναπτύξουμε το άθλημα, αυτός είναι ο σωστός δρόμος».
«Κατά πόσο όμως με τη συμμετοχή 32 ομάδων το επίπεδο παραμένει υψηλό;» ρωτήσαμε τον κ. Ντεπλάνκ:
«Ύστερα από 6-7 παιχνίδια είναι δύσκολο για τις ομάδες να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο γιατί αρκετούς παίκτες τους έχει καταβάλει η κόπωση. Ωστόσο, γενικότερα παίχτηκε καλό χάντμπολ και θεωρώ ότι ο μέσος όρος του επιπέδου που είδαμε ήταν ανεβασμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό φανερώνει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Από τον A’ Αντιπρόεδρο της IHF δεν θα παραλείπαμε να ζητήσουμε τη γνώμη του για το ελληνικό χάντμπολ.
«Θυμάμαι την εθνική Γαλλίας να δυσκολεύεται με αντίπαλο την ελληνική ομάδα» μας είπε αρχικά και συνέχισε κάνοντας τις δικές του προτάσεις για την πρόοδο του αθλήματος στη χώρα μας:
«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.000 άνθρωποι που παίζουν χάντμπολ. Το άθλημα καλλιεργείται σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα και θα έλεγα ότι γίνεται καλή δουλειά.
Αυτό που θα πρότεινα να κάνετε για να βελτιωθείτε ακόμα περισσότερο είναι να ξεκινήσετε ξεχωριστά προγράμματα για θέσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα για τους τερματοφύλακες - μια πολύ σημαντική θέση για το άθλημα. Κι ακόμα προγράμματα για αριστερόχειρες, για δεξιόχειρες.
Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλές το μπάσκετ. Ίσως θα μπορούσατε να αναζητήστε ελκυστικούς τρόπους για να αντλήσετε παίκτες από εκεί».
Ως πρώην μέλος της οργανωτικής επιτροπής των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Ντεπλάνκ μας μίλησε και για τη θέση που θα έχει το χάντμπολ στο «Παρίσι 2024», αλλά και για τους στόχους και τις φιλοδοξίες των διοργανωτών:
«Αναμένουμε το καλύτερο αποτέλεσμα οργανωτικά, αλλά και από τις ομάδες μας. Στο Τόκιο κερδίσαμε το χρυσό μετάλλιο σε άνδρες και γυναίκες, οπότε περιμένω να επαναλάβουμε την επιτυχία μας.
Η πρώτη φάση θα γίνει στο Παρίσι και στα προημιτελικά θα μετακομίσουμε στη Λιλ, στο γήπεδο που χρησιμοποιήθηκε και το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο στόχος μας είναι να έχουμε συνολικά 1.000.000 θεατές.
Θα είμαστε ευτυχείς αν πετύχουμε τους στόχους μας!».
Στο Παρίσι το 2024 οι Γάλλοι θα επιχειρήσουν να προωθήσουν το μπιτς χάντμπολ, ένα σχετικά νέο άθλημα, που έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Ντεπλάνκ ήταν αυτός που έκανε την απονομή στην ελληνική γυναικεία ομάδα όταν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο το 2018 στο Καζάν της Ρωσίας.
«Θα διοργανώσουμε ένα τουρνουά επίδειξης με τη συμμετοχή των καλύτερων αθλητών κα αθλητριών τέσσερις μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Φρονώότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να δούμε το άθλημα να εντάσσεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, ίσως το 2032 στο Μπρισμπέιν.
Μην ξεχνάμε ότι το μπιτς χάντμπολ αποτελεί μέρος του αγωνιστικού προγράμματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και βασικό άθλημα σε όλους τους Παράκτιους Αγώνες».
Γ' Σεπτεμβρίου 56
Τ.Κ. 10433
Αθήνα