Σε ηλικία 18 ετών και έξι μηνών, ο Αχιλλέας Τόσκας έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήρια του στα γήπεδα του χάντμπολ και όλοι συμφωνούν ότι το όνομά του θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλά χρόνια.
Πρωταγωνιστής
Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Handball Premier, o περιφερειακός της Bianco Monte Δράμας '86 τερμάτισε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερς με 138 γκολ, σκοράροντας κατά μέσο όρο 6,27 τέρματα στους 22 αγώνες της διοργάνωσης. Το ατομικό του ρεκόρ, φέτος, έγινε στον εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό (29-31, 8η αγωνιστική), όταν πέτυχε 12 γκολ. Συνολικά, στα τρία χρόνια παρουσίας του στη Handball Premier με τα χρώματα της Δράμας, έχει πετύχει 270 γκολ. Διόλου άσχημα για κάποιον που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 19 χρόνια του...
"Για μένα αύτη ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά ως επαγγελματίας. Αρκετές οι απαιτήσεις και σημαντικός ο ρόλος μου στην ομάδα. Πιστεύω ότι αντεπεξήλθα. Για την πρώτη θέση στους σκόρερς δεν είναι κάτι που το διεκδικούσα, ούτε ήταν στους στόχους μου. Χαίρομαι επειδή είναι ένα επίτευγμα, αλλά προσωπικά αυτό που θέλω είναι να προσφέρω στην ομάδα μου με όποιον τρόπο χρειάζεται, είτε στην άμυνα, είτε με ασίστ. Μακάρι η χρονιά να έκλεινε για εμάς και με την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Αυτό δεν ήρθε, αλλά δεν απογοητευόμαστε" εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στην επίσημη σελίδα της ΟΧΕ.
Τα επιτεύγματά του Τόσκα σίγουρα δημιουργούν προσδοκίες. Όπως λέει "μπορεί να υπάρχει ένα μικρό βάρος, αλλά δεν επηρεάζομαι. Προσπαθώ να κάνω αυτό που πρέπει, συνεχίζω τη δουλειά μου. Περισσότερο κοιτάζω τι απαιτήσεις έχω εγώ ο ίδιος από τον εαυτό μου και επιδιώκω να βελτιώνομαι".
Ο Αχιλλέας των Εθνικών ομάδων
Παράλληλα, με τις επιδόσεις του εντός των συνόρων, ο Αχιλλέας Τόσκας κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο ευρωπαϊκό στερέωμα, με τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Στις σπουδαίες εντός έδρας νίκες με Ολλανδία και Βέλγιο είχε καθοριστική συμβολή ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του. "Ειδικά η νίκη επί της Ολλανδίας, νομίζω ότι μου έδωσε τη μεγαλύτερη χαντμπολική χαρά που έχω ζήσει έως τώρα", επισημαίνει.
Για τον νεαρό αθλητή, αλλά και για το ελληνικό χάντμπολ γενικότερα, τα καλύτερα είναι μπροστά και μάλιστα σύντομα. Η Εθνική ανδρών βρίσκεται κοντά στην πρόκριση στο EURO 2024 και τον Απρίλιο δίνει καθοριστικούς αγώνες με Κροατία και Ολλανδία, ενώ τον Ιούνιο η Εθνική Νέων έχει ραντεβού με την ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που συνδιοργανώνουν Ελλάδα και Γερμανία. Αυτές τις μέρες ο Τόσκας συμμετέχει στο καμπ προετοιμασίας της Εθνικής Νέων, στη Θεσσαλονίκη.
"Περιμένω με ανυπομονησία αυτές τις στιγμές. Με την προοπτική της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μεγαλώσαμε πολλά παιδιά. Είναι μία διοργάνωση που ακυρώθηκε για τους εφήβους λόγω της πανδημίας, γεγονός που μας απογοήτευσε, αλλά τελικά θα γίνει για τους νέους και έτσι έχουμε την ευκαιρία μας. Το περιμένουμε όλοι, ειδικά από τη στιγμή που θα παίξουμε μπροστά στο ελληνικό κοινό. Είμαι σίγουρος οτι θα δουλέψουμε καλά, θα είμαστε προετοιμασμένοι και πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε πολύ άγχος. Αν δεν έχουμε άγχος νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλά. Όσο για την Εθνική Ανδρών μία πρόκριση στο EURO θα είναι κάτι μαγικό. Και οι δύο προκλήσεις είναι πολύ σπουδαίες. Προσωπικά, θα δώσω το 100% και για τους δύο στόχους, όπως φυσικά θα κάνουν και οι συμπαίκτες μου", τόνισε.
Από την Προσοτσάνη στις αρένες του χάντμπολ
Ο Αχιλλέας Τόσκας έπιασε για πρώτη φορά τη μπάλα του χάντμπολ σε ηλικία έξι ετών, στη γενέτειρά του την Προσοτσάνη. Την κωμόπολη των 3.500 κατοίκων, κοντά στη Δράμα, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό φυτώριο αθλητών και αθλητριών.
Κοντά στον Πέτρο Δρανόβαλη και στον Ηλία Καλαϊτζίδη γνώρισε το άθλημα και εξελίχθηκε. Τα πρότυπά του ήταν από τον διεθνή χώρο. Ξεχώριζε τους Χάνσεν και Καράμπατιτς, ενώ όπως αποκαλύπτει του αρέσει ιδιαίτερα και ο Ντίκα Μεμ της Μπαρτσελόνα. Από τον ελληνικό χώρο ο παίκτης που του κέντριζε το ενδιαφέρον ήταν ο Γρηγόρης Σανίκης, όταν τον έβλεπε από κοντά να αγωνίζεται ως αντίπαλος της Δράμας.
Πριν τρία χρόνια πήρε μεταγραφή στη Δράμα '86 και έκτοτε καθημερινά κάνει το δρομολόγιο Προσοτσάνη - Δράμα. Εξ' αρχής είχε τη στήριξη όλων, προπονητών και συμπαικτών. Στο γήπεδο και στο γυμναστήριο αφιερώνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως, αφού πέρα από το χάντμπολ πρέπει να δίνει βαρύτητα στην ενδυνάμωση και στη φυσική κατάσταση. Πολλές φορές ακόμη και στο ρεπό μετά από αγώνες, ο ίδιος επιλέγει ένα χαλαρό τρέξιμο.
Φοιτητική (χαντμπολική) ζωή
Φέτος μπήκε στη ζωή του και ένα επιπλέον δρομολόγιο, καθώς είναι φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ των Σερρών. Για να το πετύχει, έπρεπε να συνδυάσει το χάντμπολ με το διάβασμα. Όπως εξηγεί, "είχα καλό πρόγραμμα στην καθημερινότητά μου, ήταν συστηματικό από που έκανα για να τα συνδυάσω. Νομίζω ότι με βοήθησε πολύ ότι δεν άφησα το χάντμπολ και τα συνδύασα. Αυτό με βοήθησε ψυχολογικά, γιατί δεν στερήθηκα αυτό που αγαπώ. Ως φοιτητής, για όσο καιρό βρίσκομαι στην Ελλάδα θα συνεχίσω τη σχολή δεν πρόκειται να την παρατήσω. Θα επιδιώκω να περνάω τα μαθήματα και να παρακολουθώ όσο πιο τακτικά μπορώ, έχοντας προτεραιότητα όμως το χάντμπολ".
Όνειρα στο άπειρο...
Μοιραία η συζήτηση πηγαίνει στα χαντμπολικά του όνειρα. "Θέλω να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο που υπάρχει, να γίνω μέλος μίας ομάδας που θα αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρω ότι μου λείπουν πράγματα ακόμη, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Αν είμαι και λίγο τυχερός μπορεί κάποια στιγμή να τα καταφέρω. Δεν βιάζομαι πάντως να βγω στο εξωτερικό. Προς το παρόν σκέφτομαι ότι θα πρέπει να εκπληρώσω και τη στρατιωτική θητεία μου, πριν κάνω το επόμενο βήμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μία τέτοια απόφαση για το βήμα στο εξωτερικό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα υπάρξουν...".