ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ ΣΕ ΧΑΣΑΝ

20245675 1380539745386779 1604602352858002212 n
Το μέλος της ΕΟΕ ζήτησε από τον Πρόεδρο της IHF να προασπίσει την νομιμότητα και να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

Επιστολή στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ (IHF) Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν, απέστειλε το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και πρώην Πρόεδρος της ΟΧΕ Στέλιος Αγγελούδης.

Σε αυτή ο εκπρόσωπος του αθλήματος στην ΕΟΕ ενημερώνει τον ισχυρό άνδρα του Παγκοσμίου Χάντμπολ για τα γεγονότα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χάντμπολ Γυναικών Κ17.

Παράλληλα ζητάει από τον Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν να προασπίσει την νομιμότητα, να παρέμβει ώστε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Αναλυτικά:
«Αξιότιμε κε Πρόεδρε
H Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα που καλλιέργησε το Ολυμπιακό πνεύμα και το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος έχει αποδείξει ότι εκτός από αθλητισμό, παράγει και πολιτισμό, προσφέροντας στους έχοντες ανάγκη μέσα από τις εκατοντάδες κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιεί ετησίως.
Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους νόμους, είναι θεματοφύλακας του αθλητικού πολιτισμού και του Ολυμπιακού κινήματος.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν χώρες και Ομοσπονδίες που καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο, τους νόμους και τις συμφωνίες, αυτά δηλαδή που θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα σε κάθε αθλητική συνάντηση.
Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες παραβίασης βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χάντμπολ Γυναικών Κ17 που διεξήχθη στα Σκόπια.
Στον αγώνα ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες Ελλάδος και ΠΓΔΜ, η ομοσπονδία της ΠΓΔΜ παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 –όπως ορίζει ο ΟΗΕ- με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι η χώρα της ΠΓΔΜ εντάσσεται σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και είναι υποχρεωμένη να εμφανίζεται σε όλα τα γεγονότα αθλητικά και μη, μόνο με το όνομα FYROM, ενώ παράλληλα ακύρωσε τα συμφωνηθέντα της τεχνικής σύσκεψης, στην οποία ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ.
Συνοδοί και προπονητές της ΠΓΔΜ με την ανοχή του παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βίκτορ Κονοπλιάστι, εμφανίστηκαν στον αγώνα απέναντι στην Ελλάδα με μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».
Είναι πολύ λυπηρό που η Ομοσπονδία της ΠΓΔΜ επέλεξε ένα τουρνουά που συμμετέχουν ανήλικες αθλήτριες για να κάνει την πολιτική της προπαγάνδα.
Άραγε τι μήνυμα έστειλαν στις ανήλικα παιδιά της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ;
Να παραβιάζουν τους κανόνες και να προκαλούν;
Συνάδει αυτή η κίνηση με το Ολυμπιακό ιδεώδες και με τον αθλητικό πολιτισμό που εκπέμπει το άθλημα του χάντμπολ;
Η ελληνική αποστολή, αφού εξάντλησε όλα τα διαφραγματικά της μέσα,
αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το παιχνίδι, ευρισκόμενη σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αθλητισμού της Ελλάδας και το Υπουργείο εξωτερικών.
Στην συνέχεια η πειθαρχική επιτροπή του τουρνουά, αλλά και η επιτροπή εφέσεων με τις αποφάσεις τους απέβαλαν την Εθνική μας ομάδα από την διοργάνωση και επέβαλαν στην Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ.
Άρα τι μήνυμα περνάει στον φίλαθλο κόσμο και τους ανήλικους αθλητές η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία;
Ότι αυτός που τηρεί τα νόμιμα τιμωρείται παραδειγματικά και αυτός που καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και το Ολυμπιακό πνεύμα κερδίζει τον αγώνα με 10-0;

Κύριε Πρόεδρε
Τις βασικές αρχές της ενδιάμεσης συμφωνίας και το διεθνές δίκαιο, δεν έχει το δικαίωμα να τις παραβλέπει ή να τις αλλοιώνει κανείς.
Η προάσπιση της νομιμότητας και η τήρηση των κανόνων και είναι υπόθεση όλων μας.
Ζητάμε την στήριξη σας σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και να παρέμβετε, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον αυτή η κατάφορη αδικία εις βάρος της Ελλάδας και κυρίως εις βάρος του αθλητικού πολιτισμού.

Με τιμή
Στέλιος Αγγελούδης
Μέλος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».