Τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες του χάντμπολ στην Ελλάδα- Υπογράφηκε η αδειοδότηση του γηπέδου της αίθουσας «Γ. Κασιμάτης» και η συμφωνία με το ΕΚΑΕ
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος για την συμπλήρωση 40 χρόνων από την γέννηση του αθλήματος, με τους πρώτους επίσημους αγώνες να διεξάγονται στις 13 Φεβρουαρίου 1977 στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου.
Αυτή ήταν η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων (μετά και το τουρνουά βετεράνων) που θα διοργανώσει η ΟΧΕ μέσα στο 2017 για να τιμήσει τις μεγάλες στιγμές των 40 ετών του ελληνικού χάντμπολ.
Από τους επισήμους παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ Δόκτωρ Χασάν Μουσταφά, το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στέλιος Αγγελούδης, ο σύμβουλος του Υφυπουργού Αθλητισμού Στέλιος Συκάς, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής σε θέματα αθλητισμού Σπύρος Πάντζας, ο
Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΓΓΑ- Εθνικός Συντονιστής Be Active Διονύσης Καρακάσης, o διευθυντής του ΕΚΑΕ Αλέκος Καποδίστριας, η Υπεύθυνη εθελοντισμού, νέας γενιάς- Συντονίστρια Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, Υγείας- Άθλησης Δήμου Αμαρουσίου Χριστίνα Γαλανοπούλου, ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτζής, ο Πρόεδρος 3ης κοινότητας Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μωραϊτάκης, Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.
Από πλευράς ΟΧΕ, ο Πρόεδρος Κώστας Γκαντής, ο Αντιπρόεδρος Στέφανος Σταμούλης, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Σταματιάδης, η Ταμίας Κυριακή Μπακουλοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας Χαράλαμπος Προδρομίδης, τα μέλη του Δ.Σ. Αθανάσιος Μανδάς, Κώστας Βιολιτζής, Δημήτρης Σαουλίδης, Γιάννης Στρατάκης, σύσσωμο το προσωπικό της Ομοσπονδίας, οι Ομοσπονδιακοί Προπονητές της Εθνικής Ανδρών και Γυναικών Νίκος Γραμματικός και Μενέλαος Δανήλος, ο τεχνικός σύμβουλος Παναγιώτης Τραϊκόγλου, το τεχνικό επιτελείο της ΕΑΠ και της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ιατρούδης, Γιάννης Βαρελτζής, Στέλιος Αλεπουδέας, Κώστας Κότσιρας, Νίκος Αγγελόπουλος, o πρώην πρόεδρος της ΟΧΕ Μιλτιάδης Μπουφίδης, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΧΕ Δημήτρης Σκάρλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Σωτήρης Μίγκας, ο πρόεδρος του ΣΥΔΧΑ Στράτος Κυριακούλιας, ο Πρόεδρος της ΕΣΧΑ Θανάσης Κοντογεώργος, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Σταυρακάκης.
Οι χορηγοί- υποστηρικτές της Ομοσπονδίας Άγγελος Μορφοβασίλης- Γιώργος Μήτρου (Acerbis), οι Σοφοκλής Ξυνής, Αντώνης Γλύκας (ΙΕΚ ΞΥΝΗ), ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ Σταμάτης Παπασταμάτης (Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών), Αντώνης Βουκλαρής (διευθυντής Ευρωκλινικής).
Αδειοδότηση του γηπέδου στην αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης»
Στην εκδήλωση βγήκαν πολλές ειδήσεις, όπως η αδειοδότηση του γηπέδου της αίθουσας «Γ. Κασιμάτης», που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ενώ τόνισε την πρόθεση της πολιτείας να δημιουργήσει το «Σπίτι του Χάντμπολ» στην Αττική.
Επίσης η ΟΧΕ εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο Κώστα Γκαντή και το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών εκπροσωπούμενο από τον Διευθυντή Αλέκο Καποδίστρια, υπέγραψαν συμφωνητικό διάρκειας τριών ετών για τις μετρήσεις όλων των Εθνικών ομάδων.
Τιμή σε Χασάν και το δώρο στην ΟΧΕ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν μίλησε με θερμά λόγια για το ελληνικό χάντμπολ, τονίζοντας πως θα βοηθήσει με κάθε τρόπο, αναφερόμενος και στην συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ τον βράβευσε για την διαχρονική στήριξη του στην Ομοσπονδία και το άθλημα στην Ελλάδα, ενώ ο Πρόεδρος της διεθνούς έκανε και αυτός το δικό του δώρο στην Ομοσπονδία για τα 40 χρόνια του αθλήματος.
Το 1ο δελτίο του ελληνικού χάντμπολ
Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν η αποκάλυψη για το πρώτο δελτίο του ελληνικού χάντμπολ, το οποίο ανήκει στον Γιάννη Ακτύπη!
Εκδόθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1976 από τον ΣΕΓΑΣ!
Ο τερματοφύλακας του Πανελληνίου παρέλαβε το δελτίο του από το μέλος του Δ.Σ. της ΟΧΕ Αθανάσιο Μανδά.
Συγκίνηση
Έντονη συγκινησιακή φόρτιση υπήρχε στην αίθουσα στο «ενός λεπτού σιγή» στη μνήμη των Ιωάννη Δούκα, Τάσου Δανήλου, Αλέκου Χαρόπουλου, Νίκου Σωτηρίου, αλλά και στο βίντεο του Νίκου Σωτηρίου, ο οποίος λίγες ημέρες πριν φύγει από την ζωή έδωσε τις δικές του ευχές για το άθλημα που αγάπησε τόσο.
Αναλυτικά οι ομιλίες
Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος ΟΧΕ): «Καλησπέρα σε όλους, κύριε Γενικέ Γραμματέα Αθλητισμού, Κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Κύριε Αγγελούδη από την ΕΟΕ, κύριε εκπρόσωπε της Περιφέρειας Αττικής, συνάδελφοι από το Δ.Σ., χορηγοί της Ομοσπονδίας, τιμώμενοι, φίλαθλοι. Όλος ο κόσμος του χάντμπολ σήμερα γιορτάζει τα 40 χρόνια από την γέννηση του αθλήματος. Σαράντα χρόνια από την πρώτη πάσα, το πρώτο σουτ, το πρώτο γκολ, στο τουρνουά του Αμυνταίου της Φλώρινας. Και επειδή στη ζωή του ανθρώπου τα 40 χρόνια, θεωρείται έτος ωρίμανσης, έτσι και στην δική μας την περίπτωση έφτασε η ώρα να επαναπροσδιορίσει στόχους, να χαράξει νέα στρατηγική, νέους ορίζοντες μέσα σε ένα περιβάλλον το ίδιο δύσκολο, όπως και τότε. Εξάλλου τα αιτήματα του αθλήματος παραμένουν ίδια: Το γηπεδικό, η τηλεόραση, το Εθνικό προπονητήριο. Στην κρίση γεννήθηκε το χάντμπολ, στην κρίση είναι και η ευκαιρία του να αναγεννηθεί. Σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε τους πρώτους των πρώτων. Τους πρώτους πρωταθλητές, τις πρώτες Εθνικές αποστολές. Ήρθε η ώρα και να θυμηθούμε, αλλά και να γνωρίσουμε κάποιους από αυτούς που δημιούργησαν το ελληνικό χάντμπολ. Μέσα στην διαρκή του πάλη σε αυτά τα 40 χρόνια το άθλημα κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα, αγωνιστικά, διοικητικά, αλλά δεν έφτασε ακόμα στην κορύφωση του. Γίνονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα των εγκαταστάσεων και σε αυτό η πολιτεία είναι αρωγός, όπως και η στήριξη των ιδιωτών και των ανθρώπων του αθλήματος. Θα πάρουμε δύναμη σήμερα από τους πρώτους για να γίνουμε πρώτοι».
Δόκτωρ Χασάν Μουστάφα (Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας): «Είναι μεγάλη ευχαρίστηση μου να βρίσκομαι μαζί σας για να γιορτάσουμε μαζί τα 40 χρόνια του ελληνικού χάντμπολ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους χορηγούς, τους απλούς ανθρώπους που βοηθάτε το χάντμπολ και την Ομοσπονδία. Αγαπάω την χώρα σας, έχω πολλούς φίλους εδώ. Βλέπω τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να είναι εδώ και να στηρίζει το άθλημα. Προτίμησα να είμαι εδώ μαζί σας, παρά να πάω στην Κίνα, παρότι ήταν μία πολλή σημαντική συνάντηση με τον υπουργό εκεί για την ανάπτυξη του χάντμπολ. Σήμερα πριν την εκδήλωση συναντηθήκαμε μαζί με τον Πρόεδρο με τον νέο υφυπουργό αθλητισμού και συζητήσαμε το γηπεδικό πρόβλημα. Μας είπε ότι θα μας βοηθήσει να βρούμε λύση.
Το χάντμπολ είναι το νεότερο άθλημα από τα ομαδικά σπορ. Ήμουν εδώ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και χάρηκα με την 6η θέση της Εθνικής σας ομάδας και την πρόοδο που έχει το άθλημα στην Ελλάδα. Αν όλοι δουλέψουμε προς την ίδια κατεύθυνση σίγουρα θα έρθουν αποτελέσματα. Οι συνθήκες στην Ελλάδα υπάρχουν. Έχετε καλούς παίκτες, καλούς προπονητές, ικανά στελέχη, στήριξη από την πολιτεία. Το χάντμπολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν δεύτερο σε εισιτήρια, ενώ το Παγκόσμιο της Γαλλίας παρακολούθησαν από κοντά 600.000 φίλαθλοι. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στο χάντμπολ. Χρόνια πολλά από όλους μας στην Διεθνή Ομοσπονδία για τα 40 χρόνια του ελληνικού χάντμπολ».
Ιούλιος Συναδινός (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): «Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι, κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Ομοσπονδίας, κύριε Πρόεδρε της ΟΧΕ, κύριε εκπρόσωπε του χάντμπολ στην ΕΟΕ, το άθλημα ενηλικιώθηκε, μεγάλωσε η οικογένεια, αλλά ακόμη... κεραμίδι δεν έβαλε στο κεφάλι της, είναι ακόμα σε... στεγαστικό δάνειο. Και επειδή καλό είναι να τιμάμε τους ανθρώπους που ξεκίνησαν, αλλά καλύτερο είναι να το κάνουμε με έργα. Η μεγαλύτερη προσφορά της διοίκησης της Ομοσπονδίας είναι να προχωράει βήμα βήμα και με το... λιθαράκι που μπορεί να βάζει η πολιτεία. Να προχωρήσουμε ώστε το άθλημα να σταματήσει να βρίσκεται στη σκιά κάποιων άλλων εμπορικότερων αθλημάτων, δεν λέω μεγαλύτερων, καταλαβαίνεται όλοι τι εννοώ. Είναι σε όλους γνωστό ότι το άθλημα έχει πρόβλημα στις υποδομές, να σας θυμίσω ότι πέρσι σε μία εκδήλωση, είχαμε πει ότι θα κάνουμε κάποια βηματάκια, να αρχίσουμε να λύνουμε τα ζητήματα. Αυτά έγιναν, πήγαμε στη Λεβαδιά, κάναμε μία ωραία συμφωνία με την Δήμαρχο, ώστε να μπορεί το χάντμπολ να αναπτυχθεί στην περιοχή, αλλά και να χρησιμοποιεί το κλειστό γυμναστήριο από τις Εθνικές ομάδες. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία με το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών για τις μετρήσεις των Εθνικών ομάδων Χάντμπολ. Να σας πω ότι σήμερα υπογράψαμε και την αδειοδότηση της αίθουσας «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ, ο γ.γ. της ΟΧΕ Κώστας Σταματιάδης έχει δουλέψει πολύ για αυτή την αίθουσα και έχει γίνει σημαντικό έργο εκεί. Δεν είναι η οριστική λύση, είναι προσωρινή λύση μέχρι να συνεννοηθούμε και με την Διεθνή Ομοσπονδία και την Περιφέρεια Αττικής για να φτιάξουμε επιτέλους το Σπίτι του Χάντμπολ στην Αττική. Σήμερα έγινε για αυτό το θέμα και μία συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Θέλω να δώσω τα εύσημα στην Ομοσπονδία για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα Be Active, χάρη την οποία σαν Ελλάδα ήμασταν στην πρώτη εξάδα αξιολόγησης από την κομισιόν και να δώσω τα συγχαρητήρια μου για το κοινωνικό προφίλ της ΟΧΕ. Ειδικά η προσπάθεια που έγινε με τα προσφυγόπουλα ήταν εξαιρετική. Έχω ζητήσει από την διοίκηση να μας παραδώσει ένα τετραετές πλάνο ανάπτυξης και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Εμείς σαν υπουργείο θα βάλουμε το... λιθαράκι μας, ώστε κάποια στιγμή να δούμε μία Εθνική ομάδα να πρωταγωνιστεί και να παίρνει μέρος σε μεγάλη διοργάνωση, γνωρίζοντας ότι ο ανταγωνισμός, ειδικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ μεγάλος. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι θα βραβευθούν σήμερα»
Στέλιος Αγγελούδης (μέλος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής): «Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είναι ένας σταθερός και συνεπής φίλος του αθλήματος. Παρακολουθώ όλη την προσπάθεια που κάνει και νομίζω ότι δείχνει με τον πιο κατάλληλο τρόπο πως πρέπει να αξιολογείται μία δουλειά χαμηλών τόνων, αλλά πολλή σημαντική από ένα άθλημα και μία ομοσπονδία. Θα ήθελα δημόσια να τον ευχαριστήσω. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας κάποια συναισθήματα. Μου κάνατε την τιμή πριν 18 χρόνια να με βάλετε στην οικογένεια σας. Τελικά τι είναι το ελληνικό χάντμπολ; Θα ήταν μεγάλο λάθος να μιλήσω με αριθμούς. Το ελληνικό χάντμπολ είναι κάτι το διαφορετικό. Ο αείμνηστος Νίκος Σωτηρίου επέλεξε να βιοποριστεί μέσα από το χάντμπολ, οι Χρήστος Κοτζαμανίδης και Θανάσης Ζάκας έδωσαν και αυτοί το δικό τους στίγμα. Ακόμα και οι νεότεροι, επέλεξαν το χάντμπολ, παρότι ήξεραν ότι δεν θα έχουν εύκολα τις νίκες, δεν θα ήταν εύκολη η διαδρομή. Ο Γιάννης Δούκας ξεκίνησε τα εκπαιδευτικά του όνειρα μέσα από ένα άθλημα που δεν ήταν εμπορικό. Αργότερα το ίδιο έπραξαν και τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ. Όλοι αυτοί είναι μια κατηγορία ανθρώπων που είδαν κάτι διαφορετικό. Το χάντμπολ είστε και είμαστε όλοι εμείς, είναι κάτι που δεν το βλέπεις σε άλλα αθλήματα. Είμαστε και δεξιοί και αριστεροί και ακτιβιστές, τα έχουμε όλα. Αυτό που μας ενώνει και μας δένει, είναι η αγάπη για το χάντμπολ. Εμείς δεν ανακαλύψαμε την Διαύγεια όταν το επέβαλε η πολιτεία, τιμήσαμε και τιμάμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, ήταν πολύ σημαντικό ότι βραβευθήκαμε για τις προσπάθειες που κάναμε για την καταπολέμηση της βίας, αλλά και του ντόπινγκ από την ΔΟΕ. Τελικά αν δεν είναι όλο αυτό αθλητισμός, τι είναι; Είμαστε εδώ, προχωράμε και οφείλουμε σε εσάς τους πρωτοπόρους ένα μεγάλο ευχαριστώ».
Συγκεκριμένα τιμήθηκαν τα στελέχη που ξεκίνησαν το άθλημα και κατέκτησαν τους πρώτους τίτλους.
Πρώτοι επίσημοι αγώνες στην Ελλάδα
ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (1977)
Από τον Αμύντα παρόντες ήταν οι: Χρήστος Κοτζαμανίδης, Νικόλαος Παπαχρήστου, Θωμάς Τζήγας, Βασίλης Τραϊανός, Πραξιτέλης Καζαντζίδης, Νικόλαος Γιώσκος, Κώστας Κοκτσίδης, Παύλος Καζαντζίδης, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης.
Προπονητής: Θανάσης Ζάκας
Γραμματεία: Μαρία Πετρίδου
Θανάσης Ζάκας: «Την ομάδα αυτή απάρτιζαν μαθητές, εκτός από τον Χρήστο Κοτζαμανίδη που ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής. Δεν ξέραμε τότε ότι γράφαμε ιστορία».
Νίκος Γιώσκος: «Είδαμε πολλούς φίλους. Αυτή η αναγνώριση στους παλιούς έπρεπε να γίνει. Ο πρώτος σύλλογος που έκανε χάντμπολ, αλλά έφτιαξε και τμήμα παλαιμάχων ήταν ο Αμύντας. Στις 11 και 12 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουμε διήμερο εκδηλώσεων στο Αμύνταιο για τα 40 χρόνια του αθλήματος».
Μαρία Πετρίδου: «Είμαι πολύ περήφανη που είμαι από το Αμύνταιο. Εκεί έχουμε πολύ κρύο, πολύ χιόνι και πολλά πάθη. Ένα από το πάθος μας είναι το χάντμπολ».
Πρώτοι επίσημοι αγώνες στη Νότια Ελλάδα
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΣ (1977)
Τον Πανελλήνιο εκπροσώπησαν οι: Σάββας Ροδόπουλος, Άγγελος Δέλας, Γιάννης Ακτύπης.
ΤΕΛΑΜΩΝΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (1977)
Από τον Τελεμώνα ήταν εκεί οι: Κωνσταντίνος Ρούμελης, Παντελής Ευσταθίου, Σπυρίδων Μάθεσης, Χρήστος Χριστοδούλου. Επίσης παρόντες ήταν οι Λάκης Παπαγεωργίου, Αντώνης Τσεβάς, Νίκος Χιώτης, Παναγιώτης Διπλάρος, Ιωάννης Διπλάρος,
Διαιτητής: Κώστας Σιδηρόπουλος
Γιάννης Ακτύπης: Είναι πολλή συγκινητική στιγμή. Παρότι ήμουν τερματοφύλακας, τώρα τρέμει το χέρι μου, κρατώντας το δελτίο. Ξεκίνησε μία ιστορία που αναπτύχθηκε σε έρωτα με το χάντμπολ. Θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία για την οργάνωση και την τιμή που μας έκανε».
Νικητής πρώτου Πανελλήνιου Τουρνουά και συμμετοχή στο πρώτο διεθνές παιχνίδι
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (1977)
Ιωάννης Γκιλιόπουλος, Νίκος Μάντζος, ενώ από τους Βετεράνους της Βέροιας παρόντες ήταν οι Ανέστης Δομπρής και Κύρος Σαράφης
Γιάννης Γκιλιόπουλος: «Ως... αρχαίοι Δωριείς κατεβήκαμε τότε το 1977 στην Αθήνα και τους πήραμε το πρωτάθλημα».
Νίκος Μάντζος: «Νιώθω πολύ χαρούμενος. Βλέπω ανθρώπους που είναι όλη μου η ζωή. Τότε ήμουν 17 χρονών. Ήμασταν μια παρέα. Μετά από 40 χρόνια στην πόλη της Βέροιας είναι κάτι πολύ μεγάλο. Έχει ριζώσει, ασχολούνται πολλά παιδιά. Εμείς είμαστε μία μεγάλη οικογένεια στο χάντμπολ. Εύχομαι να είμαστε εδώ και στα 50 χρόνια».
Πρώτη Εθνική Αποστολή (Βαλκανιάδα Νέων Λόβετς)
ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ- ΑΝΔΡΩΝ (1979)
Το παρόν έδωσαν οι: Γιάννης Βαρελτζής, Βασίλης Τραϊανός, Αντώνης Καλφαγιάν, Θωμάς Τζήγας, Πραξιτέλης Καζαντζίδης, Γιώργος Ζαχαράκης, Ευθύμης Κουλούρης, Ιωάννης Ακτύπης, Γιώργος Καπέλλος.
Θωμάς Τζήγας: «Ήταν η πρώτη μας εμπειρία στο εξωτερικό. Θυμάμαι τον τερματοφύλακά μας Τέλη Καζαντζίδη να μου λέει ότι δεν προλαβαίνει να δει τα σουτ των αντιπάλων...»
Γιάννης Βαρελτζής: «Εκείνο που θυμάμαι ότι ήμασταν αθλητές από όλη την Ελλάδα και ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Είχαμε δουλέψει πολύ στο χώμα
Μιλτιάδης Μπουφίδης (πρώτος Πρόεδρος ΟΧΕ): «Η φαντασία μου έγινε πραγματικότητα και οφείλεται σε αυτά τα παιχνίδια. Με περίμεναν από την Αθήνα να φέρω στην Πάρνηθα το φαγητό κάθε μεσημέρι. Έπαιξαν τότε με... γίγαντες Ολυμπιονίκες»
Πρώτος Πρωταθλητής Ανδρών
ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ (1979)
Την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας εκπροσώπησαν οι: Γιώργος Σιδερής, Κώστας Εμμανουήλ, Γιάννης Καραμάνος, Ηλίας Μπουριώτης, Ευάγγελος Μαντζόπουλος, Αντώνης Καλφαγιάν, Κώστας Κότσιρας. Για τους Τάσο Δανήλο και Χάρη Σιδερή, τα έπαθλα παρέλαβαν οι γιοι τους Μένος Δανήλος και Χάρης Σιδερής.
Κώστας Κότσιρας: «Θα πρέπει να αφιερώσουμε αυτή την στιγμή σε δύο ανθρώπους που δεν είναι κοντά μας τον Τάσο Δανήλο και τον Χάρη Σιδερή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους... πελάτες μας τον Φίλιππο Βέροιας και άλλους»
Κώστας Εμμανουήλ: «Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Μακάρι να ήταν μαζί μας και αυτοί που μας λείπουν»
Μενέλαος Δανήλος: «Εγώ τότε ήμουν πολύ μικρός, κουβαλούσα τα λουλούδια και τα κύπελλα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τα ινδάλματα μας. Απλά θέλω να πω δύο λόγια για τον Τάσο Δανήλο. Να αγαπάτε το χάντμπολ όπως εκείνος με σθένος και πολύ πάθος».
Πρώτος Πρωταθλητής Γυναικών
ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ (1982)
Από εκείνη την ομάδα παρόντες ήταν ο προπονητής Δημήτρης Καρράς και οι αθλήτριες: Ελένη Λαζαρίδου, Κατερίνα Μάστορα, Σταυρούλα Παπασπηλίου, Λία Παπαδοπούλου, Ζωή Σαρακατσιάνου, Μαρία Ποδιάδου, Μαρίνα Σκορδή, Τζένη Λεουτσάκου.
Δημήτρης Καρράς: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία για την τιμή που μας έκανε. Θα ήθελα επίσης να την ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσε όχι μόνο να δω τους παλιούς μου αθλητές, αλλά και τους μεγάλους μου αντιπάλους. Θέλω να ευχαριστήσω τις κοπέλες που προσέφεραν πάρα πολλά».
Τζένη Λεουτσάκου: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές. Σχεδόν όλες είμαστε καθηγήτριες φυσικής αγωγής. Όλα τα αθλήματα θα έπρεπε να ξεκινούν μέσα από το σχολείο. Θέλουμε να μας δώσετε το ερέθισμα να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους»
Πρώτος Κυπελλούχος Ανδρών
BAO (1983)
Την ομάδα της Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν οι αθλητές: Βαγγέλης Στοϊκός, Βασίλης Μπλέσιος, Γιώργος Μαλετζίδης και ο προπονητής Χρήστος Κοτζαμανίδης, ενώ ο αρχηγός Πέτρος Κεφαλάς έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω υπολογιστή, τονίζοντας: «Η ομάδα μας θα είναι πάντα πρώτη στη λίστα των ομάδων που κατέκτησαν κύπελλο Ελλάδος. Ήμουν τυχερός που ως αρχηγός σήκωσα αυτό το κύπελλο. Επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη με το αεροπλάνο και μας περίμενε κόσμος. Αγκαλιές, φιλιά, ωραίες στιγμές, δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ».
Βαγγέλης Στοϊκός: «Ήταν η πρώτη μου χρονιά στο χάντμπολ. Έφυγα από μία σπουδαία οικογένεια του μπάσκετ και πήγα σε μία σπουδαιότερη το χάντμπολ»
Χρήστος Κοτζαμανίδης: «Τα αισθήματα μου δεν περιγράφονται. Είναι αδύνατον. Είναι πολύ σημαντικό να συναντάς πάλι τους ανθρώπους της πέτρινης εποχής, που ξεκινήσαμε μαζί και οραματιστήκαμε. Είμαι τυχερός γιατί έζησα όλες τις φάσεις του αθλήματος. Έζησα την εποχή που μας χαρακτήριζαν το άθλημα των αποτυχημένων, αλλά έζησα και την εποχή που αναδείξαμε μέσα από την ιστορική Πεντέλη όλα αυτά τα ταλέντα. Έζησα την Ολυμπιάδα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Κατορθώσαμε και αντέξαμε σε δύσκολες εποχές και επιβιώσαμε μόνοι μας. Μπορεί να έχουμε μόνο 60-65 ενεργά σωματεία, αλλά είναι αυτοσυντήρητα, αυτοδημιούργητα και με μοντέρνες ιδέες. Με τον είχαμε μία ομαδάρα που ήμασταν οι πρώτοι που εκθρονίσαμε τον Ιωνικό μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια».
Βασίλης Μπλέσιος: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία για την διοργάνωση. Ήμασταν οι πρώτοι που παίξαμε χάντμπολ. Ο Χρήστος εκτός από μεγάλος προπονητής ήταν και παιδαγωγός»
Γιώργος Μαλετζίδης: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλα τα παιδιά που τους διδάσκουμε χάντμπολ στο σχολείο»
Πρώτη Κυπελλούχος Γυναικών
ΓΕ ΒΕΡΟΙΑΣ (1987)
Την ομάδα εκπροσώπησε ο προπονητής Νίκος Μάντζος, ο οποίος τόνισε: «Να δώσω τα συγχαρητήρια μου στα κορίτσια της ομάδας γιατί τα επόμενα χρόνια κατέκτησαν ότι υπήρχε».
Επίσης διαβάστηκε και επιστολή του ιστορικού προέδρου της ΓΕΒ Φιλάρετος Καζαντζίδης
Πρώτη Εθνική Αποστολή (Βαλκανιάδα Νεανίδων Άγκυρα)
ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΩΝ (1987)
Από την Εθνική Γυναικών παρόντες ήταν οι: Σταυρίνα Μπουφίδου, Αλέκα Μαυρίδου, Χριστίνα Τζιακούρη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ντουσακλή, Ιωάννα Λιάφου, Σίσσυ Καζακίδου, Πωλίνα Κοντογιάννη.
Αλέκα Μαυρίδου: «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ. Σας ευχαριστώ όλους. Να ξέρετε πως είστε η οικογένεια μου».
Σίσσυ Καζακίδου: «Ότι αγαπάμε δεν τελειώνει, αγαπήσαμε, αγαπάμε και θα αγαπάμε. Να είμαστε πάντα ενωμένοι και τα επόμενα χρόνια».
Κατερίνα Παπαδοπούλου: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία που μας έδωσε την χαρά να νιώσουμε πάθη και εντάσεις από την πορεία στο άθλημα. Χαίρομαι πολύ που βλέπω ανθρώπους που τους θαύμασα στα γήπεδα και ένιωσα μαζί τους αυτή την συναρπαστική διαδικασία που δίνει μόνο το χάντμπολ. Προέρχομαι από το μπάσκετ, το χάντμπολ το μισούσα, μέχρι που έπαιξα και ένιωσα την δύναμη του. Είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που ένιωσα στη ζωή μου, μου έδωσε κουράγιο και δύναμη να περπατήσω, να φτιάξω οικογένεια και να έχω όραμα»
Σταυρίνα Μπουφίδου: «Θέλω μόνο να ευχαριστήσω τον πατέρα μου που μου έμαθε τι θα πει αθλητισμός και με έβαλε σε αυτό το άθλημα, που βρίσκομαι ακόμα και σήμερα».
*H εκδήλωση καλύφθηκε σε live streaming σε παραγωγή του sportshero.gr, ενώ ο Γιώργος Νιφλής έκανε το μοντάζ των βίντεο.
*Πλούσιο φωτογραφικό υλικό υπάρχει στην σελίδα της ΟΧΕ στο facebook https://www.facebook.com/hellenic.handball.federation/
Γ' Σεπτεμβρίου 56
Τ.Κ. 10433
Αθήνα