Η εμπειρία και οι γνώσεις του Γιάννη Μεϊμαρίδη σπανίζουν και αποτελούν εφόδιο για την ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ομοσπονδία χάντμπολ.
Εχει συμμετάσχει σε πληθώρα μεγάλων διοργανώσεων, όλων των ηλικιών (μεταξύ άλλων και το 2018 στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων). Αποκορύφωμα της σπουδαίας πορείας του ήταν τόσο ο τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος BeachHandball Ανδρών το 2004 στην Αίγυπτο, καθώς και εκείνος του 2009 στην Κροατία, όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του ως διαιτητής, μαζί με το επίσης μεγάλο όνομα στην ιστορία της ελληνικής διαιτησίας χάντμπολ, τον Γιώργο Μπεμπέτσο, ο οποίος πλέον έχει τον ρόλο του συντονιστή διαιτησίας στην ΕΗF.
Δεν είναι τυχαίο φυσικά πως ο Γιάννης Μεϊμαρίδης ήταν ανάμεσα στους 12 «θρύλους» του αθλήματος που τίμησε η Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ κατά την τελετή έναρξης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η 20η Ιουνίου θα είναι πλέον η Παγκόσμια Ημέρα BeachHandball.
Στη διοργάνωση των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων BeachHandball«Ηράκλειο 2022», κατέχει τη νευραλγική θέση του Διευθυντή αγωνιστικού της διοργάνωσης (Competition Manager)
Ο Γιάννης Μεϊμαρίδης, για τον οποίο η διοργάνωση στο Ηράκλειο είναι η 10η από αυτές που έχει εμπλακεί οργανωτικά ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, δήλωσε για λογαριασμό του γραφείου Τύπου της διοργάνωσης στο Ηράκλειο: «Είναι μία από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχω συμμετάσχει τόσο σε σχέση με τις εγκαταστάσεις, που διαθέτει, όσο και οργανωτικά. Παράλληλα, πρόκειται για την μεγαλύτερη μόνιμη εγκατάσταση, που έχω βρεθεί, για αθλήματα άμμου, την τοποθετώ στο επίπεδο του Κατάρ (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball το 2019), όπου επίσης υπήρχαν μόνιμες εγκαταστάσεις, όπως στο Ηράκλειο».
Υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο σε σχέση με άλλες;
«Ένα από τα θετικά, που θα μπορούσαν να αποτελούν και συγκριτικό πλεονέκτημα, των εγκαταστάσεων στο Ηράκλειο, είναι ότι συνδυάζουν το πανέμορφο τοπίο και την τοποθεσία. Εδώ μπορείς να κάνεις και διακοπές. Είναι όλοι ενθουσιασμένοι, με το φαγητό, με τα ξενοδοχεία, με την μετακίνηση, πρόκειται για μία απολύτως άρτια διοργάνωση. Η πόλη γνωρίζει από τουρισμό και είναι φιλόξενη, όλοι συμπεριφέρονται επαγγελματικά. Επιπλέον, στην διοργάνωση υπάρχουνπολύπειρα στελέχη».
Παρείχατε συμβουλές στην ελληνική Ομοσπονδία χάντμπολ κατά την διαδικασία των αποφάσεων για την ανάληψη των Παγκοσμίων;
«Μπορώ μονάχα να πω πως ήμουν αισιόδοξος, όταν αναλάβαμε την διοργάνωση και όλοι μας ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα, για να στεφθεί με επιτυχία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσπάθειας, θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο Παγκόσμιο παίρνουν μέρος κριτές, που κρατούν στατιστικά, οι οποίοι–στην πλειονότητα των περιπτώσεων- δεν έχουν καμία σχέση με το χάντμπολ. Η ΟΧΕ διοργάνωσε εκπαιδευτικάσεμινάρια για τους κριτές 2 μήνες πριν από τα τουρνουά. Προσωπικά, ήρθα 2-3 φορές στο Ηράκλειο, ώστε να εκπαιδεύσω κριτές, για τους οποίους μάλιστα δεν υπήρχε ο χρόνος προσαρμογής μέσω άλλης διοργάνωσης. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα παιδιά αυτά, καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια».
Έχουν παρουσιαστεί προβλήματα κατά την διάρκεια της διοργάνωσης;
«Βεβαίως και έχουν παρουσιαστεί, όπως θα συνέβαινε σε κάθε διοργάνωση, υπάρχουν απρόοπτα και λεπτομέρειες που ενδεχομένως δεν έχουν προβλεφθεί, όμως είναι ανεπαίσθητες και επιλύονται μέρα με την ημέρα. Αισθάνομαι ότι δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ακούω πολλά θετικά σχόλια από την Παγκόσμια. Τα μέλη της Παγκόσμιας ήρθαν 3 μήνες πριν και δεν βρήκαν τίποτα εδώ, όπου σήμερα υπάρχει αυτό το στολίδι του αθλητισμού. Τότε προβληματιστήκαμε όλοι, δεν ξέραμε αν θα προλαβαίναμε, όλα έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όμως με την συνεργασία όλων πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Έγινε γιγαντιαία προσπάθεια, είναι μεγάλη διαφήμιση για την ελληνική Ομοσπονδία χάντμπολ».
Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον αυτές οι εγκαταστάσεις;
«Τονίζουμε συνεχώς στους τοπικούς φορείς πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις, θα πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες σάλας και μπιτς, να καλλιεργηθεί περισσότερο το άθλημα στην Κρήτη. Το Ηράκλειο μπορεί να αναλάβει και άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Θα πρέπει να καθιερωθεί κάθε χρόνο ένα τουρνουά χάντμπολ, ακόμα και διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε υποδομές και σε άλλα μεγάλα νησιά, αφού η θάλασσα είναι ελκυστική και ο τουρισμός στην Ελλάδα συμβάλλει στην ευκολότερη προσέλευση του κόσμου».
Γ' Σεπτεμβρίου 56
Τ.Κ. 10433
Αθήνα