Hellenic Handball Federation

Official Website

OXE TELIKO
Με πρωτοβουλία της ΑΕΠ Ακαδημίας των Σπορ και υπό την αιγίδα της ΟΧΕ- Αύριο τα εγκαίνια

Η δημιουργία του πρώτου αθλητικού μουσείου ομαδικού αθλήματος στην πόλη των Πατρών και ταυτόχρονα της ευρύτερης περιοχής του Ν. Αχαΐας και όχι μόνο, είναι γεγονός.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 2 Ιουνίου και ώρα 13:30, ενώ έχει προγραμματιστεί τουρνουά με την συμμετοχή ομάδων μίνι αγοριών – κοριτσιών και παμπαίδων – παγκορασίδων Β΄ της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Θα συμμετέχουν Προοδευτική Αγρινίου, Ακαδημία των Σπορ, Ολυμπιακός Πατρών, Σεριφάτο Αιγίου και Διομήδης Άργους, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιώνει η προ - παιδική χορωδία της πολυφωνικής Πάτρας με χορούς από τη χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Μπεγουλακίου.

Ο σύλλογος Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ κατόπιν ενεργειών με τις διοικήσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας Πάτρας των κ.κ. Κων/νου Κόντη και Νικολάου Κανελλάκη και της ευγενικής παραχώρησης από πλευράς του ΠΕΑΚ Πάτρας ειδικής αίθουσας στο κλειστό γυμναστήριο «Κουκούλι», δημιουργείται στην πόλη το πρώτο αθλητικό μουσείο του αθλήματος της χειροσφαίρισης, που φέτος διανύει το 38 χρόνο ζωής της στους χώρους του ΠΕΑΚ Πάτρας και συγκεκριμένα όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στο ίδιο κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι, τον Αύγουστο του 1980.

Το μουσείο θα τελεί υπό την αιγίδα του ΠΕΑΚ Πάτρας, της Ο.Χ.Ε., ΤΕΧΠ και της ΕΑΠ/ΟΧΕ. Η διοίκηση της ΑΕΠ Ακαδημίας των Σπορ με τις παραπάνω διοικήσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας από κοινού συναποφάσισαν, ότι ο εκθεσιακός χώρος πρέπει να είναι στον χώρο που γεννήθηκε το άθλημα της χειροσφαίρισης στην Πάτρα και που όλες σχεδόν οι ομάδες της Ελλάδος έχουν περάσει από αυτό, κάτι που δίνει ιδιαίτερη σημασία στον χώρο, διότι από εκεί ξεκίνησαν και αναδείχθηκαν όλοι οι Πατρινοί σύλλογοι , αθλητές-τριες , παράγοντες, διαιτητές, κριτές, κ.λ.π.

Το «Κουκούλι» είναι ένα ιστορικό γυμναστήριο, αφού εκεί αναδείχθηκαν 23 διεθνείς αθλητές-τριες, ένας διεθνής διαιτητής, κατακτήθηκαν 6 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα Ελλάδος, υπήρξαν πολλές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει αγώνες σχεδόν όλων των εθνικών μας ομάδων.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι το Μουσείο Χειροσφαίρισης θα περιέχει μέσα οτιδήποτε αθλητικού περιεχομένου αντικείμενα όπως, ρουχισμός φανέλες, λάβαρα, σημαιάκια, pins, κύπελλα, παπούτσια, μπάλες, κ.λ.π. αποκόμματα εφημερίδων, βιβλίων, εντύπων, φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία και γενικότερα ιστορικά στοιχεία του αθλήματος στην Πάτρα και όχι μόνο.

Όλα τα παραπάνω έχουν παραχωρηθεί από Πατρινούς διεθνείς αθλητές – τριες καθώς και άλλων ατόμων που διαχρονικά ασχολήθηκαν με το άθλημα στην πόλη και ανά το Πανελλήνιο.

Ο σύλλογος Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ έχει αναλάβει όλα τα έξοδα δημιουργίας του, καθαρισμός, βάψιμο, συντήρηση, εξοπλισμός προσθήκες, γραφείων κ.λ.π. και το ΠΕΑΚ Πάτρας την ηλεκτροδότηση και της φύλαξης του χώρου με την ομάδα σεκιούριτι.

Ο χώρος θα είναι ανοικτός για επισκέψεις σε σχολεία, ομάδες αθλητές-τριες, φοιτητές, υπηρεσίες και γενικότερα σε οποιονδήποτε φορέα το επιθυμεί.

Πρόθεση είναι ο χώρος να είναι επισκέψιμος καθημερινά για το κοινό. Γενικότερα θα είναι μια πηγή γνώσεων, ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι.

Επίσης επιδίωξη είναι να στελεχωθεί εθελοντικά και από άτομο του χώρου της δημοσιογραφίας που θα στηρίζει την προβολή του μουσείου σε όλα τα ΜΜΕ και όχι μόνον.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η διοίκηση του ΠΕΑΚ Πάτρας θα τιμήσει τους πρώτους αθλητές που δημιούργησαν την ανδρική ομάδα του Α.Ο. Εσπέρου Πατρών περιόδου 1980-81 όπου και αποτέλεσαν τους πρωτεργάτες της χειροσφαίρισης στην Πάτρα το 1980.

Οι τιμηθέντες αθλητές θα είναι: Χρήστος Παπαρροδόπουλος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Ζωγόπουλος, Αντώνιος Οικονόμου, Αλέκος Κατσούνης, Νικόλαος Κανελλάκης, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Σπυρίδων Λυκούδης, Δημήτριος Κολοκυθάς, Σπυρίδων Τσακούμης, Χρήστος Πατούχας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Στέφανος Μπίρδας, Γρηγόριος Κουλουμπής , Ανδρέας Πανίτσας, Νικόλαος Καραμανλής, Πολύβιος Μπρακατσέλος και Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος.

Ο πρώτος έφορος του τμήματος Γεώργιος Πολυδωρόπουλος και ο προπονητής – γυμναστής που πρώτο - δίδαξε το χαντ-μπολ στην Πάτρα Πασχάλης Γεωργιάδης.

Τέλος η Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ θα τιμήσει για την προσφορά του στην Ελληνική χειροσφαίριση έναν από τους πρώτους πρωτεργάτες του αθλήματος, τον καθηγητή Χρήστο Κοτζαμανίδη.

HB Training

HANDBALL PREMIER

osfplogoth aeklogoth paokogoth dukelogoth diomidislogoth aeroposlogoth filipposlogoth ymcalogoth fivoslogoth drama86logoth 	arisniklogoth pylaialogoth

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ofnilogoth paokogoth kamaterologoth filipposlogoth anagennisilogoth panoramalogoth malexgiannitslogoth pylaialogoth kyklopeslogoth veroia2017logoth